Onze zorg is gericht op het voorkomen van gaatjes en andere problemen aan het gebit. We begeleiden kinderen dan ook in het leren poetsen. Bij jongere kinderen is de motoriek vaak nog niet zo goed dat ze zelfstandig kunnen poetsen. Onze preventie-assistente kleurt de tandplaque aan zodat zichtbaar is welke plekken in de mond nog worden overgeslagen. Op plekken waar tandplaque aanwezig blijft kunnen gaatjes ontstaan. We vinden het als team dan ook belangrijk om kinderen van jongs af aan goed te leren poetsen. 

Wanneer beginnende gaatjes geconstateerd worden kan het zijn dat we naast een poetsinstructie ook fluoride aanbrengen om het glazuur beter te beschermen. Wanneer er diepe groeven in de kiezen zitten die moeilijk schoon te houden zijn en het risico op het onstaan van gaatjes groot is, kan het zijn dat we de kiezen sealen. Hierbij wordt het groefje afgedekt waardoor het beter schoon te houden is en waarmee we proberen te voorkomen dat een eventueel ontstaan beginnend gaatje niet groter wordt. We brengen niet standaard bij iedereen fluoride of een sealant aan omdat dit leidt tot overbehandeling.

Ook volwassenen kunnen door de tandartsen doorverwezen worden naar de preventie-assistente of mondhygiëniste om te voorkomen dat tandvleesproblemen of gaatjes ontstaan of erger worden. De preventie-assistente geeft informatie over het onstaan van gaatjes en de aanpassing van gebitsverzorging of voeding. Tevens mag zij het tandsteen verwijderen dat boven het tandvlees zit.