Een implantaat is een schroef die in het bot wordt geplaatst. Dit kan wanneer er een tand verloren is gegaan een optie zijn, maar kan ook stevigheid bieden aan een prothese waardoor deze vaster komt te zitten doormiddel van een kliksysteem.

Van alle tandvervangende oplossingen, komt dit qua kauwen en gevoel het dichtst bij een eigen tand of kies.

Het plaatsen van implantaten bij mensen die roken wordt sterk afgeraden en zal veelal dan ook niet worden uitgevoerd door de tandarts-implantoloog of kaakchirurg. Indien u in aanmerking komt voor het plaatsen van een implantaat, verwijzen wij u door voor een implantologieconsult. Hierbij wordt voornamelijk gekeken of er voldoende bot aanwezig is om het implantaat in te kunnen plaatsen. Soms kan het nodig zijn om eerst bot te laten opbouwen bij de kaakchirurg.

Het implantaat wordt geplaatst door een tandarts-implantoloog of kaakchirurg. Hierna wordt het implantaat weer bedekt door tandvlees. Als het implantaat goed is ingeheeld dan wordt het implantaat weer vrijgelegd en kan de tandarts een voorziening op het implantaat maken.

Kroon en brugwerk op implantaten

http://ivorenkruis.nl/uploads/images/Implantaat%20en%20kroon.jpgAls het implantaat is ingeheeld wordt er door de tandarts een afdruk genomen doormiddel van een afdrukstift die in het implantaat wordt geschroefd. http://ivorenkruis.nl/uploads/images/3Kiezen.jpgOp die manier weet de tandtechnieker die de kroon zal vervaardigen hoe het implantaat in de kaak staat. De kleur van de kroon wordt bepaald en er wordt een afdruk genomen van de boven en onderkaak.

Onze voorkeur gaat uit naar het verschroeven van de kroon/ brug op het implantaat. Een groot voordeel hiervan is dat de kroon indien nodig er eenvoudiger af te krijgen is en er geen risico bestaat van cementresten rondom het implantaat. In enkele gevallen kan het soms nodig zijn wel voor de optie te kiezen waarbij de kroon gecementeerd wordt. Voor de kosten van een enkel implantaat met kroon moet u rekening houden met een bedrag van minimaal 2000 Euro waarvan, afhankelijk van uw polis, slechts een gedeelte of zelfs niets vergoed wordt door uw verzekeraar.

 

Prothese op implantaten

http://ivorenkruis.nl/uploads/images/Extra%20voorz.tbv%20overkapp.jpgMeestal gaat het om het plaatsen van implantaten in de onderkaak omdat de prothes hier in veel gevallen erg los zit. Vaak worden er voor een prothese in de onderkaak twee en in enkele gevallen vier implantaten geplaatst. Hiervoor dient van tevoren door de implantoloog/kaakchirurg en de tandarts een machtiging bij uw verzekeraar te worden aangevraagd.

Er zijn twee verschillende systemen die op de implantaten kunnen worden geplaatst om de prothese op vast te klikken. Dit zijn drukknoppen en een staaf-huls systeem, ook wel steg genoemd.

 

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden in uw situatie.

update: 1 augustus 2015

Bron afbeeldingen: Ivoren Kruis  link