Klachten aan de kaak kunnen worden  veroorzaak door het kaakgewricht of de kaakspieren.

Soms lijdt dit ertoe dat de mond niet ver meer open gedaan kan worden of dat de kaak uit de kom schiet. Het kan voorkomen dat de klachten gepaard gaan met geluiden bij het kaakgewricht, een knappend of juist schurend geluid.

Een knappend kaakgewricht kan echter ook zonder klachten voorkomen en hoeft dan ook niet altijd behandeld te worden.

Kauwen is vaak pijnlijk en ook de mond ver openen zoals bij gapen en soms al bij praten kan erg gevoelig zijn.

Indien er sprake is van een pijnlijke kaak dient u rekening te houden met de volgende zaken:

  • Vermijden van het eten van kauwgom

  • Vermijden van hard en taai voedsel en voedsel zoals stokbrood/ hamburgers waarbij de mond ver geopend dient te worden.

  • Ondersteun de kaak bij gapen

  • Eet aan de pijnlijke zijde, deze wordt dan minder belast dan wanneer er aan de andere zijde gegeten wordt.

  • Masseer de spieren.

  • Probeer bewust te zijn van het klemmen en knarsen en gewoonten zoals nagelbijten, penbijten etc. en deze zaken te vermijden.

Oorzaak

Een oorzaak voor de pijnlijke spieren is meestal overbelasting hiervan. Dit kan veroorzaakt worden door knarsen (het schuren van de tanden en kiezen over elkaar) of het stevig op elkaar klemmen van de tanden en kiezen. Stress kan een oorzaak zijn voor het overmatig gebruik van de kauwspieren, daarnaast kunnen ook spierziekten en artrose een rol spelen bij kaakklachten.

Verder onderzoek

Om een diagnose te kunnen stellen kan de tandarts een verkort en uitgebreid functieonderzoek uitvoeren. Hierbij wordt uw klacht aan de kaak beter in kaart gebracht. Naast het onderzoek in de mond wordt er ook gekeken naar bewegingen van de kaak, en worden er testen gedaan waarbij er gelet wordt op de pijnlijkheid van de spieren.

Behandeling  of verwijzing

De behandeling van kaakklachten bestaat vaak uit bewustwording van de oorzaak. Bij acute klachten kunnen er pijnstillers voor worden geschreven.

 In specifieke situaties wordt er een occlusale opbeetplaat gemaakt, dit is tevens een beschermplaat voor de tanden waarbij de spieren ook de kans krijgen te ontspannen.  Vaak verwijzen we naar een orofaciaal fysiotherapeut voor oefentherapie voor de kauwspieren. Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is op het gebied van kaakklachten.

Bij ernstige kaakgewrichtsklachten wordt u doorverwezen naar een tandarts-specialist op het gebied van kaakklachten(tandarts-gnatholoog) of naar een MKA-chirurg.